MIÉRT ÉRI MEG
AZ OKOS OTTHON?
MIÉRT ÉRI MEG
AZ OKOS OTTHON?

Valószínűleg már Önben is felmerült a kérdés, mint újépítésű, felújítás előtti vagy felújítás alatt álló, esetleg már elkészült ingatlan tulajdonosában, hogy érdemes-e intelligens vagy okosotthonná alakítani az ingatlanát.

Mivel az elmúlt években sorra jelennek meg elérhető áron az újabbnál újabb technológiai eszközök, amelyek használatával szinte bármit tudunk bárhonnan, akár távolról is kapcsolni, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mennyibe kerül egy teljes ingatlant ellátni képes okosotthon rendszer, mikorra várható a megtérülése, és ami talán még ennél is fontosabb, milyen előnyökkel jár mindez.

01. Mennyibe kerül az épületautomatika >

02. mennyivel kerül többe mint egy hagyományos rendszer >

03. az automatika költsége és az ingatlan érték-aránya >

04. A költségek, megtakarítások és a megtérülés vizualizálása >

05. mit nyerhetünk intelligens automatika alkalmazásával >

06. Ingatlan értékesítésekor megjelenő előnyök >

07. Biztonság és védelem >

08. épületautomatika az egészségért >

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni

Ügyfeleink többsége, aki már elkezdte tanulmányozni az okosotthonokban rejlő potenciális lehetőségeket, hamar rájön, hogy az épületautomatika annál jóval tovább mutat, mintsem egy applikáción keresztül történő távoli beavatkozás. A jelenleg piacon fellelhető lehetőségek tárháza ismeretében annak eldöntése, hogy ár-érték arányban melyik a legmegfelelőbb választás, nem mindig könnyen meghatározható. Annak az esélye, hogy két egyforma lakóépületet a bennélők egyforma napi rutinnal és igényekkel használnak, szinte nulla, ezért a pontos választáshoz szükséges megvizsgálnunk az alábbiakat:

 • Tervezés fázisában lévő projekt,
 • Kivitelezés fázisában lévő projekt,
 • Elkészült lakóingatlan, amelyben számottevő módosításokat nem szeretnénk végezni,
 • Meglévő felújítandó ingatlan.
 • Magáningatlan, amelyet hosszútávú saját használatra készítenek,
 • Magáningatlan, amelyben lakni szeretnének, viszont inkább befektetési céllal kezelnek,
 • Kizárólag befektetési, ingatlanfejlesztési célból készülő lakóház
 • Befektetés hosszútávú albérleti kiadásra
 • Befektetés rövidtávú albérleti kiadásra
 • Egyéb.
 • Kizárólag egy-egy funkciót szigetüzemben, ami annyit takar, hogy például csak a fűtést vezéreli egy rendszer, és az nem kommunikál más meglévő rendszerekkel
 • Néhány funkciót összevonva
 • Bővített funkciókat
 • Teljes ingatlan gépészet és villamos rendszerének integrálása
Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni

01

MENNYIBE KERÜL
AZ ÉPÜLETAUTOMATIKA

Az intelligens otthon automatikai rendszereknek két fő típusa van, a vezetékes és a vezeték nélküli renszerek. Ez a két típus mind funkcióban mind árban nagyban eltérnek egymástól.

Amennyiben az automatika rendszerre szánt költségkeret szűkös, a piacon található vezetéknélküli kommunikációval rendelkező, könnyen telepíthető rendszerek jelenthetek megoldást, amely néhány okosizzó, vezetéknélküli hangfal, vagy konnektor aljzatba csatlakoztatható eszközt tud külön-külön egymástól függetlenül a saját alkalmazásával telefonon keresztül vezérelni, illetve az okostermosztátok, beépített rejtett kapcsolók, ahova már villanyszerelési munkálatok szükségesek. Ezen megoldások előnye az alacsony bekerülési költség. Hátrányként mondható, amennyiben nem szakember telepíti a rendszereket, nagy eséllyel nem úgy fognak működni, ahogy azoknak kellene, vagy ahogyan azt elvárnánk. Ezen felül el kell fogadni, hogy a termékek által biztosított funkciók limitáltak, vagyis az egyes gépészeti rendszerek egymás közti kommunikációja legtöbb esetben illesztési problémákba ütközik, amely során azok szigetüzemmel egymástól független tevékenykednek.

Amennyiben a funkcionalitás fontosabb, mint a rendszerre fordítani kívánt költségek, célszerű professzionális otthonautomatika-rendszerben gondolkozni. Ezen rendszerek nagyvalószínűséggel magasabb bekerülési költséggel bírnak, mint az egyszerű hagyományos, vagy részben „felokosított” rendszerek, de egy profin az adott ingatlanra megtervezett, kivitelezett és leprogramozott automatikarendszer sokkal megbízhatóbb, a különböző gyártókkal szélesebb körben kompatibilis, és a különálló épületgépészeti és épületvillamossági rendszerösszetevőket egy egységként kezeli.

Az ilyen rendszerek kialakításához elkerülhetetlen az egyes szakágakban jártas szakember bevonása, aki a rendszerintegrátori feladatokat végzi annak érdekében, hogy az épületre, illetve a benne tartózkodók egyedi igényeire szabja azt. Ezen rendszereknél az ingatlan öntanuló automatikarendszere folyamatosan vizsgálja a mi igényeinket, és azok szerint alakítja házunk működését. Megtanulja, hogy mikor kell felkapcsolni a világítást, fűteni vagy hűteni, vagy az árnyékolást vezérelni. A programba gyakorlatilag bármilyen eseménysorozat létrehozható, legyen az az épületbe belépéskor alkalmazott világítási kép, átgondolt gépészeti automatika fűtés/hűtés szellőzés összevonásával vagy a nappali mozi funkciója, amely TV bekapcsolása esetén beállítja a megfelelő világítást, és nyílászáró árnyékolást, és összhangba hozza az audiovizuális rendszert. És mindezt, az Ön közreműködése nélkül megteszi (sőt még többet is).

Fontos még megemlíteni az egyes rendszerek biztonságát, külső harmadik fél felől történő behatolás miatt. Egy professzionális rendszer erre is fel van készítve, az épületre vonatkozó titkosított tartalmat nem felhő alapon, hanem magán az eszközön tárolva, így kizárólag az arra hivatott személyek férnek hozzá.

Ezen megfontolásból az automatika rendszer anyagdíján felül a rendszer tervezése, telepítése és programozása jelenik meg többletköltségként. Egy közepes rendszernél nagyságrendileg lebontva:

 • Alapanyag – rendszerösszetevők és vezetékezés – 50%
 • Tervezés, szakágakkal és tulajdonossal történő egyeztetések – 5%
 • Kivitelezés – Szekrénygyártás, vezetékezés, bekötés – 27-28%
 • Programozás – 15%
 • Egyéb felmerülő költségek – 2-3%

 1. ábra. Automatika rendszer bekerülési költségeinek lebontott kimutatása – vezetékes rendszer esetén.
Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni

02

MENNYIVEL KERÜL TÖBBE MINT
EGY HAGYOMÁNYOS RENDSZER

Szabályként mondható, hogy a villamosszerelés anyagát duplázzuk meg, amely egy tradicionálisan kialakított világítás, fűtés, vagy riasztórendszerre vonatkozik. Ennek az oka az, hogy a tradicionális rendszerek összetevőin felül extra eszközöket kell elhelyezni. Ezzel a többlettel az alap épületautomatika még mindig csak a teljes beruházás 2,5-7,5%-át adja.
Büdzsé oldalról nézve tradicionálisan például a mozgásérzékelők, ajtónyitás érzékelők, érintőpanelek a riasztórendszerre szánt költséghelyre, a vezetékek és izzófoglalatok a villanyszerelés költséghelyre, szelepmozgatómotorok, termosztátok, kazán és szivattyúvezérlés a fűtési költséghelyre kerülnek, amíg egy okosotthonnál egy pénzügyi kereten belül kerülnek elhelyezésre. Ezt figyelembe véve nem biztos, hogy a két összesített költségmérlegben túl nagy különbség lenne.

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni_11

03

AUTOMATIKA KÖLTSÉGE ÉS AZ
INGATLAN ÉRTÉK-ARÁNYA

Funkciótól függően, illetve az alkalmazott rendszerösszetevőket figyelembe véve elmondható, hogy újépítésű ingatlanoknál az ingatlan értékének 2,5-7,5% az automatika bekerülési értéke. Természetesen felső értéket a megrendelő által megálmodott egyedi ötletekkel lehet korlátok nélkül növelni.

Az ingatlan értékének 2,5%-ért alap világítási rendszert, fűtést és biztonsági csomagot, Az ingatlan értékének 5%-ért automata világítási rendszert, fűtést és biztonsági csomagot egy beléptető rendszerrel és IP kaputelefonnal tudunk.

Az ingatlan értékének 7,5% körüli értékért nagyságrendileg a teljes épület automatika rendszerével lehet számolni árnyékolásvezérléssel, illetve többzónás zenerendszerrel kiegészítve

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni_11

04

MIT NYERHETÜNK INTELLIGENS
AUTOMATIKA HASZNÁLATÁVAL

A négy legfontosabbat:
komfortot, időt, pénzt, és biztonságot.

Komfortot: szubjektív, értékét nehéz meghatározni, mi az időmegtakarítással közösen kezeljük. A Coldwell Banker kutatása alapján az Egyesült Államok háztartásainak átlagosan 25%-ban már megjelentek az okosotthon eszközök, amely a 30-40 éves korosztálynál ez az érték a duplája (A. Snow, Coldwell Banker, CNET, 2015). A kutatás alapján az okosotthon tulajdonosok elégedettek a rendszerükkel, amely miatt a tulajdonosok 90%-a ajánlaná a termékeket ismerőseiknek.

Ezen tanulmány alapján átlagosan éves szinten évi 50.000 mozdulatot végzünk azon eszközök beállítására, amelyet az automatikus otthonunk önmaga el tud végezni. Ha csak 15 másodpercet számolunk mindegyikre, az évi 8,75 nap, azaz napi 30-35 percet spórolnak meg az életükből a rendszer használatával. Az okosotthonok felé mutató tendencia miatt ezen értékek napról napra növekednek. A Statista kutatásai alapján 2020-ban 93 milliárd USD értékben fognak kizárólag az Egyesült Államokban okosotthon termékekre költeni, amely 2025-re 195 milliárd USD értékre növekedik (Statista, 2020).

A fejlődő technológiáknak köszönhetően az okosotthonok egyre inkább költségtakarékosak lesznek. A hőmérsékletszabályzás egyre kifinomultabb, észleli, hogy hány személy tartózkodik a helyiségben és akár mobileszközön is be lehet avatkozni, amennyiben indokolt. A Nest tanulmánya alapján kizárólag intelligens hőmérséklet szabályozás használatával fűtésen 10-12%-ot lehet, míg hűtésen 15%-ot lehet spórolni (Nest Labs, 2015). Árnyékolásvezérlés és szellőzés automatizálásával akár 40%-os hűtési/fűtési költségmegtakarítás is elérhető. Tradicionális világítás esetén is érdemes okosvezérlésben gondolkodni, ugyanis a teljes energiafelhasználás mintegy 11%-át a világításra fordítjuk, amelynek a harmadát meg tudnák spórolni.

Egy másik érdekes nyugati belsőépítészeti statisztika arra világít rá, hogy az emberek többsége 10 éven belül ráun a meglévő lakás dekorációjára és lecseréli azt az akkori, megváltozott ízlésére, divatra.  Ebben az esetben, egy okos otthon rendszerrel ezt az összeget meg lehet előre spórolni, ami azt jelenti, otthonunk mindig az aktuális divatnak vagy ízlésünknek megfelelően tündökölhet nagy pénzbeli ráfordítás nélkül (Nest Labs, 2015).

Egy hároméves projekt keretében tanulmány készült a Grazi Műszaki Egyetem bevonásával azt vizsgálva, hogy egy adott családiháznak automata klímaberendezés nélkül a beépített otthonautomatika használatával, árnyékolásvezérlés és automataszellőzés mellett miként lehet a hőmérséklettartását kontrolálni. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy egy helyesen beállított épületautomatika segítségével nyáron akár 9°C-al hűvösebb belső környezet érhető el mindennemű klímaberendezés nélkül, mint automatika, és a vezérelt eszközök nélkül, így jelentős költséget takarítva meg (Heinz – Vavřík-Kirchsteiger, 2019).

Téli időszakban az árnyékolásnak ugyancsak nagy szerepe van, ugyanis egy plusz szigetelőrétegként csökkenti éjszaka az üvegfelületeken keresztüli hőveszteséget.

Átmeneti időszakban tavasszal és ősszel, amikor tradicionálisan az épületnek éjszaka fűtési igénye, nappal hűtési igénye lenne, az intelligens árnyékolásvezérlésnek arra kell szolgálnia, hogy elkerülje a nappali túlmelegedést, éjszaka viszont hővédő burkolatként akadályozza az épület lehűlését. Egy jól kidolgozott épületautomatikai vezérlés hatékonyan hozzájárulhat az energiafogyasztás minimalizálásához, ugyanakkor optimalizálja a felhasználó kényelmét.

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni

05

KÖLTSÉGEK, MEGTAkarítások
megtérülés vizualizálása

családi ház
példa

Mivel minden ház/lakás más és más, az összehasonlítás kedvéért egy korábbi munkánkat vettük alapul, egy 213 m2 alapterületű egyszintes gödöllői családi ház 2019.-es épületautomatikai, villamos és gépészeti rekonstrukcióját, amelynél a tulajdonossal közösen vizsgáltuk a beruházás gazdasági hatásait. A Hőtechnikai rekonstrukció az ingatlanon korábban már megtörtént. Az ingatlan 2015 óta a család tulajdonában áll, és a beruházás előtt 2019 májusában 78.810.000 HUF forgalmi értékre lett felbecsülve. Az energiamegtakarítás szempontjából beépített automatikarendszer kivitelezéssel együtt mintegy 2.521.920 HUF költséggel bírt, amely az ingatlan értékének a 3,2%-a.

Az elmúlt öt évben villamosenergia és gázfogyasztásra átlagosan havi 57.000 forintot költöttek.

Az ingatlanárak alakulása az elmúlt öt évben éves szinten 9,4%-os átlagnövekedést mutat az érintett térségben, amely növekedésnek pesszimista módon a felével számolva vizsgáljuk az automatikarendszerrel megnövekedett ingatlan értékét. Ebben az esetben az értéke az épületnek nagyobb mértékben növekszik, mint automatika nélkül, viszont a rendszer amortizációjával számolva a megtérülés 7-8 év alatt realizálható, amely eladás esetén a bekerülési költségen felül többletprofitot eredményez.

 1. ábra. Ingatlan értékének időbeli alakulása az automatika bekerülési költsége, és az általa nyerhető többletérték feltűntetésével

 

Amennyiben kizárólag a közüzemi költségek megtakarítását vesszük figyelembe, és az elmúlt öt évre jellemző energiaköltség stagnálását vesszük figyelembe (pesszimista megközelítés) az alábbi ábra alapján az automatika rendszer 8-9 év alatt térül meg (rendszer amortizációját figyelembe véve).

3. ábra. Az energiaköltségek és az energiamegtakarítás értékének a szemléltetése

 

Amennyiben az előző kettő tényezőt összevonva vizsgáljuk, látható, hogy az energetikai rendszerünk fejlesztésére költött, kizárólag automatika eszközök megtérülése 4-5 év alatt realizálható a vizsgált ingatlan esetében.

 1. ábra. Az automatika rendszer megtérülése az ingatlan értéknövelésének és a közüzemi költségmegtakarítások súlyozott értékével

 

Fontosnak tartjuk még szemléltetni, hogy az automatika rendszer által megtakarított időt is szemléltessük, amely jól mutatja, hogy a gazdasági megtérülés mellett a beruházástól számított ötödik évben kizárólag energetikai okokból történő személyes beavatkozás kizárása miatt 15,7 napot spóroltunk meg az automatika rendszer beruházójának.

 1. ábra. Megtakarított idő okosotthon használatával

A megtérülés 2-6 év között számolható, ami azt jelenti, hogy a fent felsorolt előnyökön felül, legrosszabb esetben 6 év után az okosotthon rendszerünk el kezd pénzt megtakarítani nekünk, amit más hasznos dolgokra fordíthatunk.

MAGÁNingatlanok
esetén

 • Csökkenthető a központi fűtésért és hűtésért felelős egységek mérete így a bekerülési költségük,
 • Automatikusan jelez, ha bármelyik eszköz, vagy berendezés elromlott, így csökkenthető az esetleges karbantartás hiányához köthető többletmeghibásodások,
 • Épületüzemeltetési költségcsökkentés – Távollét, vagy éjszakai üzemmód esetén az épület visszaveszi a hőmérsékletet ECO üzemmódba, a nem használt világítási köröket automatikusan lekapcsolja. Hosszútávon meglepő mértékben csökken a hűtésre/fűtésre, illetve a villamos-energiára fordított rezsikiadás.
 • Költségcsökkentés a jövőre nézve. Az élet különböző szakaszaiban előfordul, hogy egyes szobák funkciója megváltozik. A vendégszobából gyerekszoba lesz, garázsból iroda, hogy csak néhányat említsünk. Ezen módosítások költségesek lehetnek, ha a tervezésnél nem egy flexibilis hálózatot hoztunk létre

középületek
esetén

 • Csökkenthető a központi fűtésért és hűtésért felelős egységek mérete így a bekerülési költségük,
 • Automatikusan jelez, ha bármelyik eszköz, vagy berendezés elromlott, így csökkenthető az esetleges karbantartás hiányához köthető többletmeghibásodások, illetve az épületüzemeltetésben résztvevő személyek mennyisége,
 • Megnövekedett elégedettség az épület felhasználói felől, így növelve a dolgozói teljesítményt.
 • Az ingatlan kiadás piacon előnyt élvez a hagyományos épületekkel szemben, könnyebben kiadható2
 • Az automatika rendszer megtérülése magasabb haszon realizálható, ami forrástöbbletet biztosít az ingatlan esztétikai és műszaki karbantartására, ezzel megnövelhetjük az ingatlan és berendezések élettartamát

AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSEKOR
MEGJELENŐ ELŐNYÖK

Tény, hogy az ingatlan értéke nyugaton otthonautomatikával ellátva 5%-al növekszik, és itthon az automatika térhódításával is ezen érték prognosztizálható, azaz egy 80.000.000 HUF alapáru háznál 4.000.000 HUF eladásitöbbletprofitot jelent. Annak a ténye, hogy az ingatlanvásárlók, illetve a közületi ügyfelelek egyre nagyobb mennyiségben döntenek okosépületek vásárlása mellett, a kezdeti beruházás a jövőre tekintettel is jövedelmező.

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni_11

06

biztonság
és védelem

Az Icontrol Networks felmérése alapján a megkérdezettek 90%-a egyik legfontosabb tényezőjének tartja a biztonságot okosotthonba történő invesztálás esetén. Az okoseszközök a behatolásjelzésen felül tűz, füst, szénmonoxid, csőtörés vagy vízfolyást is érzékel, a megfelelő gépészeti szellőzőberendezésekkel karöltve optimális szinten tartja a páratartalmat az egészségtelen szárazság, vagy a penészgombák elszaporodásának megelőzése, illetve az egészségre ártalmas különböző használati tárgyak, vagy építőanyagok által párologtatott kemikáliák csökkentése céljából.

 • Központi centralizált légkezelő berendezés – Újépítésű és felújítandó ingatlanok esetében
 • Decentralizált légkezelő berendezés – Akár meglévő ingatlanok esetében is megtörténhet a kivitelezése
 • Légtisztító berendezés – mobileszközként, megtalálható a webshopunkban.
Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni_11

07

automatika
az egészségünk érdekében

Életünk túlnyomó részét zárt térben töltjük, amely miatt fokozottan oda kell figyelni annak levegőminőségére. Tradicionális esetben, amennyiben az épület levegőjét elhasználtnak érezzük, ablaknyitással szellőztetünk, ugyanis alapvető fiziológiai szükséglet a friss levegő a fizikai és szellemi egészségünk érdekében.

A korszerű építési technológiák miatt az újépítésű, vagy a hőtechnikailag felújított épületeknél a termoablakok, különböző párazáró rétegek, felületi és aljzatszigetelések alkalmazásával létrehoztuk a szinte légtömör épületeket, amelyeknél a természetes légáramlás gyakorta megszűnt. A megfelelő komfortérzet kialakítása szempontjából a helységek hőmérsékletszabályozásán túl számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni:

Levegő széndioxid szintje – légzés melléktermékeként
keletkező gázok

Levegő páratartalma, és annak koordinálása

Levegő VOC szintje, azaz a levegőben található szerves vegyületek és káros anyagok

Levegő szénmonoxid szintje

Konyhai és mellékhelyiségben keletkező kellemetlen szagok elszívása

Ezen okokból elmondható, hogy a modern alacsony energiaigényű ingatlanoknál nem kizárólag komfortnövelés, hanem életvédelmi szempontból is elengedhetetlen a levegő megfelelő szintű automatizált cseréje, amely azonkívül, hogy megvéd a külső szennyeződésektől a beépített levegőszűrőrendszer használatával, hanem belső tereink frissességét is megőrzi éppen akkora energia ráfordítással, amekkora szükséges. Gazdaságosan és komfortosan.

Mivel ezen tényezők állandóan változnak az épületben, a központi szellőztető berendezésnek is szüksége van egy őt vezérlő automatika rendszerre. Az energiahatékony épületek alapja a kidolgozott gépészeti és villamos rendszerek komplex központi integrációja. Cégünknél nemzetközi ipari és magáningatlanüzemeltetési gyakorlattal rendelkező mérnökök dolgozzák ki az egyes rendszereket, így biztosítva Önöket a lehető legjobb megoldásokat, hogy biztonságban tudja családját.

Homstec_miert eri meg okos otthonba fektetni_11

08

tehát…
miért is éri meg?

Mivel az elmúlt évtizedben rohamosan megnövekedett az otthonautomatika fejlettsége, elért egy olyan pontra, hogy most már elmondható, hogy az alábbi tévhitek nem állják már meg a helyüket.

– Okosautomatika rendszerek drágák

– Okosépületek csak az energiamegtakarításról szólnak

– Csak az újépítésű ingatlanokat lehet okosautomatikával ellátni

– Nehéz egy okosotthont üzemeltetni.

Ezen okok miatt mondhatjuk, hogy az okosautomatika hozzáadott értéke tagadhatatlan, és a jövőben olyan szinten elengedhetetlen részét fogja képezni az ingatlanoknak, mint a fűtés, vagy a világítás megléte.

Mi a Homstecnél elköteleztük magunkat, hogy ügyfeleink szükségleteinek leginkább megfelelő automatika rendszert hozzuk létre az egyszerű stúdiólakás fűtésvezérléstől a több száz négyzetméteres luxusingatlanokon át az irodákig, éttermekig, üzlethelyiségekig bezáróan.

House, Search.1Created with Sketch.

INGYENES

FELMÉRÉS

shield-protected-checkmark.1Created with Sketch.

100%

GARANCIA

star-favorite-menuCreated with Sketch.

KIVÁLÓ

VÁSÁRLÓI MEGELÉDESETTSÉG

Keressen minket bizalommal!